Ontstaan van Natuurpunt Tessenderlo

 

Natuurpunt, afdeling Tessenderlo

 

Door het verwerven van de bossen van de Merode waarvan een groot deel zich situeren op het grondgebied van Tessenderlo, ontstond er een noodzaak om een plaatselijke afdeling van Natuurpunt in leven te roepen. In het voorjaar van 2006 staken enkele leden, woonachtig in Tessenderlo en omgeving de koppen bijeen en werd het terrein verkend.

Omdat dit gebied heel veel mogelijkheden heeft en omdat er een massa werk te doen was om dit prachtig natuurgebied in zijn oude glorie te herstellen, werd er besloten Natuurpunt Tessenderlo op te richten. Op 2 februari 2007 is deze afdeling tijdens een algemene vergadering boven het doopvont gehouden.

Naast het werk in Averbode Bos & Heide werden er ook uitstappen gedaan naar dichtbije en verre natuurgebieden en werd er voor grotere activiteiten samengewerkt met andere verenigingen of Natuurpuntafdelingen. Ondertussen is het beheer overgenomen door een aparte afdeling.

In de loop van de jaren hebben we onze eigen natuurgebieden kunnen verwerven: De Achterheide (Okselaar), Schoterse Bossen (Schoot) en sinds 2020 Baalberg.